• Kategorie
  • Szukaj
  • Miody i produkty pszczele

Miód jako naturalny antybiotyk

Miód jest chyba najstarszym znanym ludzkości antybiotykiem - starożytni Egipcjanie często używali miodu jako naturalnego antybiotyku i do ochrony skóry.

Miód zawiera nadtlenek wodoru, który może odpowiadać za niektóre z jego właściwości antybakteryjnych. Ma również wysoką zawartość cukru, co może pomóc zatrzymać rozwój niektórych bakterii. Dodatkowo miód ma niski poziom pH, co sprzyja odwodnieniu bakterii, powodując ich obumieranie.

Aby użyć miodu jako antybiotyku, można go nałożyć bezpośrednio na ranę lub zainfekowany obszar. Miód może zniszczyć chorobotwórcze bakterie i pomóc w procesie gojenia. Jeśli to możliwe, wybierz surowy miód Manuka. Ta forma miodu oferuje najwięcej korzyści zdrowotnych.

Możesz również spożywać miód, aby wspomóc leczenie infekcji wewnętrznych. W tym celu rozpuść łyżkę stołową miodu  w ciepłej (nie gorącej!) filiżance herbaty ziołowej, aby uzyskać zdrowy napar.

Do najczęściej kupowanych produktów należą miody: manuka, spadziowy, faceliowy, akacjowy, rzepakowy, gryczany, lipowy, nawłociowy i wrzosowy.